Arteterapeutický ateliér - individuálne zvláštnosti jeho podoby

Podoby arteterapeutického ateliéru dáva nielen arteterapeut ale aj zúčastnení jedinci počas priebehu ateliérovej aktivity.

Individuálne zvláštnosti sa odlišujú na základe individuálnych skúseností, tiež na základe samostatného záujmu zúčastnených jedincov, a tiež aj určitej vyspelosti a zrelosti prejaviť svoje individuálne vlastnosti a ich tvarové možnosti.

Každý, kto má záujem o arteterapeutický prejav je súčasťou tej danej aktivity, je materiálom pre arteterapeuta a sám vytvára arteterapeutický výsledok.

Ak k téme vyjadríme svoje vlastné postoje a skúsenosti s daným, či vybraným problémom, potom je tu úspešné porozumenie významu a zmyslu arteterapie.

Ak arteterapiu nechceme realizovať pre osobitné vlastnosti arteterapeuta, potom je problém v jedincovi, a to v tom prijímaní individuálnych rozdielov vybraných metód.

Ak arteterapiu zneužívame k negatívnym, ale výhodným realizáciám ako sú ľudské manipulácie, preferencie, či či zvýrazňovanie skutočných negatívnych vlastností - vždy závyslých od subjektu a objektu, potom je tu regresia a možná voľba inej podoby terapie - teda nie arte-terapie.

Arteterapia je výtvarno-psychologickou a psychoterapiou aktívnymi výtvarnými prostriedkami alebo pasívne - často umeleckými maľbami a motívmi. Tie sa dajú interpretovať, ale nie je tu len možnosť autorskej interpretácie ale len komparácia.

Tak ako je individuálne zvláštny výtvarný prejav, tak je individuálny interpretačný zámer arteterapie a arteterapeuta a jeho zvolených metód.

horse

Posledná zmena: utorok, 26 novembra 2013, 15:47