Úlohy a zadania
k hodnoteniu
pre študentov dennej formy štúdia


1. Trhanie a zliepanie. Potreby: zberový papier, papier z balíkov a podobne, lepiaca páska, lepidlo.
Postup: najprv sa papier natrhá na kúsky, vytvoria sa kompozície, ľubovoľné obrazce, ktoré sa následne zlepia lepidlom alebo páskou. Môžeme domaľovať temperovými  alebo akrylovými farbami nejaké detaily.
2. Krúživá maľba mycou hubkou. Potreby: temperové farby, štetce na miešanie farby v nádobkách, nádobky na farby, napr. od jogurtov, baliaci papier kruhového tvaru.
Postup: tvoríme hubkou tvary a to rôznymi farbami postupne, maľbu môžeme prekrývať po vyschnutí predošlej farby, aby sa hneď nezmiešali.
3. Farby zvukov.
Potreby: paleta, temperové farby, štetce, výkres A3.
Postup: počas hľadania rôznych zvukov, nielen hudby sa snažíme vyjadriť farbami každý počutý zvuk.
4. Prstomaľba.
Potreby: Výkres A3, prstové alebo temperové farby, nádoby na farby a vodu, utierky na ruky.
Postup: prstami maľujeme rôzne spontánne tvary.
5. Štyri ročné obdobia.
Potreby: akvarelové a temperové farby, štetce, výkres A3, nádoba na vodu, paleta.
Postup: na výkres vyjadríme štyri ročné obdobia. Môžeme sa inšpirovať aj príslušnou hudobnou skladbou.

6. Tváre. Potreby: modelovacia hlina na vzduchu schnúca, podložka, modelovacie náradie - napr. aj stará manikúra. Postup: vymodelujte tvár s určitým výrazom. Nechajte vyschnúť, potom môžete domaľovať črty tváre temperovými farbami.

7. Pohľad zo všetkých strán. Potreby: lepidlo, výkres A3, materiál na koláž. Postup: výtvarne znázornite rôzne aspekty vášho života. Aká je situácia teraz, aká by mala byť, čo chcete dosiahnuť.

8. Autoportrét. Potreby: výkres A3, materiál na koláž, temperové farby, tuš, drievko... Postup: výtvarne znázornite svoju tvár ako ju vnímate.
9. Špirálová maľba. Potreby: výkres A3, temperové farby, suchý pastel, lak na vlasy. Postup: znázornite špirálu a na nej hlavné obdobia vášho života, namaľujte symboly a znaky zvláštnych udalostí vášho života.
10. Sen. Potreby na kresbu a maľbu. Výkres A3. Postup: namaľujte svoj najzaujímavejší a najintenzívnejší sen.


(Poznámka: všetky práce vznikajú počas trvania jednej vyučovacej jednotky, preto sme zvolili aj rozmery a náročnosť úloh primerane k tomu času, aby študenti mali dostatok priestoru pre výtvarnú činnosť.)
Práce treba vytvoriť k hodnoteniu všetky, ktoré sú tu uvedené. Všetky ich odfotografujete a vkladáte do wordovského dokumentu. K hodnoteniu je ich treba zaslať na mailovu adresu: alena.sedlakova@unipo.sk v zápočtovom týždni, ak by bolo vyučovanie online, inak je ich treba doniesť na vyhodnotenie.


Posledná zmena: pondelok, 27 septembra 2021, 08:13